V kozarcu je rastlina, ki je nikoli ni potrebno zalivati. Vsaka ročno obrana rastlina je hermetično zaprta v vlažnem biotopu, kjer reciklira vodo in zrak.

KJE JE PRIMERNO MESTO ZA MOJO RASTLINO?

Kozarec ne sme biti postavljen na direktni sončni svetlobi, saj se zaradi sončnih žarkov temperatura v kozarcu močno poveča in "skuha" rastlino. Rastlino raje postavimo na mesto, kjer je malo ali nič direktne svetlobe in vsaj dva metra od oken.
Za rastlino je poleg visoke temperature neugodna tudi nizka temperatura, zato jo namestimo nekam, kjer je konstantna temperatura. Pokazatelj primernega mesta je kondenz, ki se nabere na steklu. Idealno je, če se čez dan na eni strani nabere kondenz, na drugi strani pa je steklo čisto. 
Rastlina bo potrebova približno teden, da se bo prilagodila na novo lokacijo.

kako dolgo bo rastlina uspevala?

Odvisno od mesta, kamor namestite kozarec in od svetlobe in temperaturnih pogojev, lahko Vaša rastlina uspeva 12 mesecev ali več. Prototipi uspevajo že več kot eno leto, možno je pa tudi, da rastlina ne bo uspevala tako dolgo. Če opazite, da z Vašo rastlino ni vse v najboljšem redu, lahko poskusite sledeče

KAJ ČE RASTLINI NE KAŽE DOBRO?

Čeprav so v kozarec vstavljene le zdrave rastline, gre za živ organizem. Možno je, da se bo kakšen list obarval rjavo, lahko se pojavijo glive ali majhne žuželke. Če kljub vsem tem napadom Vaša rastlina izgleda zdravo, bo uspevala.
Če kljub temu, da kozarec ni izpostavljen visoki ali nizki temperaturi in ni na direktni sončni svetlobi opazite veliko rjavih listov, gliv ali majhnih žuželk, lahko rastlino še vedno rešite s spodaj napisanimi navodili.

Če nič ne pomaga in rastlina kljub Vašemu trudu oveni, jo bomo v roku treh mesecev, od kar je bila kupljena zamenjali. 

navodila za odpravljanje težav

KOZAREC JE ZAMEGLJEN

Kondenzacija je naraven pojav, vendar se bo kozarec zaradi preveč direktne svetlobe in previsoke ali prenizke temperature toliko zarosil, da se bo rastlina slabo videla.
Dober pokazatelj pravilne lokacije za rastlino je, če je kozarec na eni strani zarošen na drugi pa suh. Rastlina bo potrebova kak teden, da se prilagodi na novo okolje.
Če imate na kozarcu preveč kondenza, ga premaknite na drugo mesto, izogibajte se direktni sončni svetlobi in previsoki ali prenizki temperaturi.
V posodi je lahko tudi preveč vode. Kozarec odprite s sponko, nato na zadnji strani stisnite zatič, tako da kozarec navpično dvignete, nato odvečno vlago na kozarcu obrišete s čisto krpo ali brisačo. Pred poseganjem v kozarec si vedno umijte roke.

Na rastlini so glive

Glive v zemlji so nujno potrebne za razvoj rastline. Žal pa so nekatere glive škodljive za rastlino. Če na listih opazite bele glive in so listi postali rjavi, jih odstranite. S čistimi škarjami jih odrežite pri steblu. Kako odpremo kozarec?

NEKATERI LISTI SO POSTALI RJAVE BARVE

Nekateri deli lista lahko postanejo rjavi, kar pa ni nujno slab znak. Če je rjav postal cel list, ga pri steblu odrežite s škarjami. Kako odpremo kozarec?

LISTI IZGLEDAJO oveneli

Če listi izgledajo oveneli, se je rastlina najverjetneje pregrela zaradi previsoke temperature ali preveč direkte sončne svetlobe. Najverjetneje je na dnu posode luža, zemlja pa je suha. Odprite posodo, odstranite odvečno vodo in zalijte zemljo. Kako odpremo kozarec?

zemlja se je raztresla po kozarcu

Če se je po kozarcu raztresla zemlja, odprite kozarec in počistite zemljo v lonček. Kako odpremo kozarec?

NAVODILA ZA ODPIRANJE IN ZAPIRANJE KOZARCA

  1. Umijte si roke in pripravite čisto krpo ali papirnato brisačo.
  2. Pri sponki odprite kozarec.
  3. Na zadnji strani kozarca (nasproti sponke) s palcem in kazalcem skupaj stisnite tečaj.
  4.  Odstranite zgornji del kozarca. Hitro pobrišite kondenz, ki lahko začne kapljati iz kozarca na papirnato etiketo z datumom vstavitve rastline v kozarec.
  • Če je kozarec zarošen, ga obrišite s čisto in suho krpo ali papirnato brisačko.
  • Če so na listih glive ali so listi rjavi, jih s čistimi škarjami odrežite pri stebu.
  • Če so listi suhi, rahlo zalijte zemljo.
  • Če se v kozarcu raztrese zemlja, jo dajte nazaj v lonček. Zgornji del kozarca očistite in s suho krpo ali papirnato brisačko obrišite do suhega.

Namestite zgornji del kozarca na spodnjega. Pazite, da ne poškodujete rastline in v nasprotnem vrstnem redu, kot ste mehanizem odprli, zaprite.